Νέοι επαχθείς στόχοι θα βλάψουν την ανάκαμψη, το μήνυμα στην τρόικα

Με αιχμηρές παρατηρήσεις -πλην όμως κομψά και προσεκτικά διατυπωμένες- για τις μέχρι τώρα οικονομικές εκτιμήσεις και επιλογές της τρόικας ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, με συνέντευξή του στους New York Times, στέλνει μήνυμα για τη στάση που θα κρατήσει εν όψει των νέων διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, που θα ξεκινήσουν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα.

Θυμίζοντας λανθασμένες προβλέψεις της τρόικας, όπως αυτές για το πρωτογενές πλεόνασμα, εκφράζει την ελπίδα ότι πήρε ένα καλό μάθημα και δεν θα επιμείνει τόσο πολύ στα δημοσιονομικά.

Επίσης, ξεκαθαρίζοντας ότι νέοι επαχθείς στόχοι θα υπονομεύσουν την ανάπτυξη της οικονομίας, τονίζει ότι οι δανειστές έχουν κίνητρο να επιτρέψουν στην Ελλάδα να αναπτυχθεί, αφού μόνο έτσι διασφαλίζουν ότι θα πάρουν πίσω τα δανεικά.

Αναφέρει δε με έμφαση ότι η Ελλάδα έχει κάνει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις, και ότι το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι να τις διατηρήσει, γεγονός που όπως λέει με νόημα θα είναι ευκολότερο στο μέλλον ακριβώς επειδή η τρόικα δεν θα κρατά το μαχαίρι στο λαιμό της Ελλάδας.

Για το χρέος αναφέρει ότι στόχος της Ελλάδας είναι να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της με χαμηλότερα επιτόκια ή με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του.

Γνωστοποιεί δε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα έξοδο στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με έκδοση ομολόγων.

«Βλέποντας μόνο ένα δρόμο για την Ελλάδα: Άνοδο»

Τα παραπάνω ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδουβελης είπε σε συνέντευξη που επέλεξε να δώσει στους New York Times, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι επαφές με την τρόικα στο Παρίσι.

Το άρθρο – συνέντευξη που τιτλοφορείται «Βλέποντας μόνο ένα δρόμο για την Ελλάδα: Άνοδο» κάνει εκτενή αναφορά στην επαγγελματική πορεία του Γκίκα Χαρδούβελη, την ακαδημαϊκή κατάρτιση του, αλλά και στις φορές που έχει αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, προσπαθώντας να διερευνήσει τις πιθανότητες να πετύχει στο έργο του σώζοντας την Ελλάδα από την καταστροφική ύφεση.

«Ένας πεσιμιστής θα έλεγε ‘όλα είναι δύσκολα στον κόσμο-στην Ευρώπη, πώς μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη;”. Ένας αισιόδοξος θα έλεγε “από τη στιγμή που έχεις πέσει τόσο χαμηλά, είναι εύκολο να ανακάμψεις» είναι πρώτη δήλωση του κ. Χαρδούβελη που φιλοξενεί το δημοσίευμα.

Προσθέτει δε ότι οι ελπίδες του υπουργού Οικονομικών αναπτερώθηκαν από τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.

Στις μεγάλες προκλήσεις ωστόσο που έχει να αντιμετωπίσει ο υπουργός Οικονομικών, ο αρθρογράφος αναφέρει μεταξύ άλλων την αυστηρή στάση της τρόικας που απαιτεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας για συγκεκριμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την κούραση της ελληνικής κοινωνίας που πολύ δύσκολα θα πειστεί για οποιοδήποτε νέο φάρμακο αντιμετώπισης της ύφεσης.

Πρώτο κρίσιμο τεστ η επαφή με την τρόικα

Οι απόψεις των ειδικών αναλυτών ως προς τις πιθανότητες ο κ. Χαρδούβελης να καταφέρει να αντιμετωπίσει επιτυχώς τους δανειστές αντικρούοντας πιθανές απαιτήσεις τους για νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, διίστανται, αναφέρεται στο άρθρο.

Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο κ. Χαρδούβελης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά, έχοντας το ιδανικό μείγμα εμπειρίας και ικανοτήτων.

«Έχει ισχυρή φήμη στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους, γεγονός εξαιρετικά χρήσιμο για τις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές» δήλωσε ο Κένεθ Ρογκόφ, καθηγητής οικονομικών στο Χάρβαρντ, αν και παραδέχεται ότι το έργο του κ. Χαρδούβελη είναι δύσκολο.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι του λείπει η μαχητική φύση που είναι αναγκαία για τους Έλληνες πολιτικούς.

Ο Τζ. Μπάστιαν, οικονομικός σύμβουλος και πρώην μέλος της ομάδας εργασίας (task force) της Κομισιόν στην Αθήνα, συγκρίνοντας τον κ. Χαρδούβελη με τον προκάτοχό του, Γ. Στουρνάρα, λέει ότι ο Γκ.Χαρδούβελης «ποτέ δεν κατείχε θέσεις στην πρώτη γραμμή που θα απαιτούσαν από αυτόν να υπογράψει αποφάσεις, όπως ο Γ.Στουρνάρας».

«Ελπίζω η τρόικα να πήρε ένα μάθημα»

Ο κ. Χαρδούβελης αγριεύει -όπως σημειώνει ο αρθρογράφος- στην παρατήρηση ότι οι ελεγκτές της τρόικας μπορεί να έχουν σκληρή γραμμή για τα θέματα του προϋπολογισμού, σημειώνοντας ότι οι διεθνείς πιστωτές αρχικά αμφισβητούσαν τις προβλέψεις της Ελλάδας για το πρωτογενές πλεόνασμα, για να αποδειχθεί την ‘Ανοιξη ότι είχαν λάθος.

«Ελπίζω ότι πήραν ένα μάθημα από αυτό και ότι δεν θα επιμείνουν τόσο πολύ στα δημοσιονομικά», δήλωσε, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα υπονομευθεί από όποιους «νέους επαχθείς στόχους».

«Πιο εύκολες οι μεταρρυθμίσεις χωρίς την τρόικα στο σβέρκο»

«Η Ελλάδα έχει κάνει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Η επόμενη φάση είναι να εδραιωθούν, να διασφαλισθεί ότι δεν θα αναστραφούν» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης προσθέτοντας με νόημα ότι «θεωρώ ότι αυτό θα γίνει με πιο αποτελεσματικό τρόπο στο μέλλον, ακριβώς επειδή η τρόικα δεν θα είναι πάνω από το σβέρκο μας. Αυτοί θα πρέπει να αποτραβηχτούν στο παρασκήνιο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.