Αλ. Μεϊκόπουλος: Λανθασμένη η αξιοποίηση της μεθόδου των self tests

Ο βουλευτής είπε ότι δεν υπάρχει σαφής προγραμματισμός και υπάρχει θέμα αξιοπιστίας

Για λανθασμένη αξιοποίηση της μεθόδου των Self tests, που είναι μια συμπληρωματική μέθοδος, χωρίς σαφή προγραμματισμό και που μάλιστα στο εξωτερικό γίνεται από επαγγελματίες υγείας σε συνθήκες εργαστηρίων, έκανε λόγο ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης τόνισε ότι τα τεστ αντιμετωπίζουν ζήτημα αξιοπιστίας και χαρακτήρισε ακατανόητη την πρωτοβουλία να ανοίξουν τα σχολεία σε συνθήκες τρίτου κύματος της πανδημίας για 10 ημέρες μέχρι να ξανακλείσουν για διακοπές του Πάσχα.
Ο κ. Μεϊκόπουλος μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και είναι ότι μπορεί η μέθοδος του Self test όντως να είναι μία διαδικασία, αλλά το ζήτημα είναι ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα και με τον τρόπο αυτό εφαρμόζεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες τουλάχιστον, είναι μία συμπληρωματική μέθοδος, η οποία με τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει σε απόλυτο και καθοριστικό βαθμό τη μόνη αξιόπιστη μέθοδο που έχουμε μέχρι στιγμής ιχνηλάτησης που είναι το μοριακό τεστ ακόμη όμως και το rapid.
Για τη διαδικασία διεξαγωγής του self test ο κ. Μεϊκόπουλος είπε ότι εκείνο που βγήκε ως συμπέρασμα με τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Ματσιόλη είναι ότι πρόκειται για μια διαδικασία η οποία την χαρακτηρίζει η ασάφεια, προχειρότητα και επί της ουσίας συνιστά και μία μετακύλιση της ευθύνης από την Πολιτεία προς τον πολίτη.

Πιο εξειδικευμένα δημιουργούνται τα εξής ζητήματα, όπως τα ανέλυσε και ο κ. Ματσιόλης:
Το πρώτο έχει να κάνει με την ίδια τη χρήση του Self test. Στα ξενόγλωσσα φύλλα οδηγιών που είναι και μέρος της συσκευασίας, αναγράφεται ότι η συγκεκριμένη μέθοδος θα πρέπει Αφενός να διενεργείται σε ειδικό περιβάλλον από υγειονομικούς ή θα μπορούσε να γίνει υπό την επίβλεψη ενός επαγγελματία υγείας. Μαζί με τη συσκευασία υπάρχει και ελληνικό φύλλο οδηγιών που η αναφορά αυτή έχει τελείως απαλειφθεί πράξη η οποία δημιουργεί και αμφιβολίες για το τελικά αν το περιβάλλον στο σπίτι είναι κατάλληλο ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να κάνει το τεστ σωστά.
“Το να μην υπάρχει επίβλεψη επαγγελματία υγείας, το να μη διενεργείται το συγκεκριμένο self test σε ένα εργαστηριακό αποστειρωμένο περιβάλλον δημιουργεί εύλογα ζητήματα για την αξιοπιστία του ίδιου του αποτελέσματος”, επισήμανε.
Ο βουλευτής τόνισε ότι τα συγκεκριμένα self test στις χώρες του εξωτερικού διενεργούνται από εγκεκριμένα μεγάλα φαρμακεία παρουσία επιστήμονα φαρμακοποιού, σε χώρους εκτός φαρμακείου που είναι διαμορφωμένα κατάλληλα με τέντα και επίσης υπάρχει μια επιδότηση της Πολιτείας στα συγκεκριμένα φαρμακεία για να διευκολύνει το έργο τους.
“Άρα επιλέγουμε μια μέθοδο η οποία ακολουθείται βεβαίως από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, είναι συμπληρωματική στις υπόλοιπες χώρες εμείς την ανάγουμε σε καθοριστική, υπάρχουν ζητήματα ασάφειας στις οδηγίες, άρα η χρήση μπορεί να δημιουργήσει αμφίβολα αποτελέσματα από άποψη αξιοπιστίας και εν τέλει εάν ο πολίτης τελικά βρεθεί θετικός από το self test προκειμένου να καταχωρηθεί αυτό μετά από τον ΕΟΔΥ θα πρέπει να γίνει επιβεβαίωση, δηλαδή θα πρέπει να κάνει μοριακό ή rapid test με το κόστος να μετακυλίεται στην τσέπη του”, επισήμανε ο κ. Μεϊκόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, βάσει προχειρότητας και ασάφειας χρησιμοποιούμε λανθασμένα μία μέθοδο η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη ως συμπληρωματική και σε επίπεδο αποτελεσμάτων να μην επιτυγχάνουμε την ιχνηλάτηση που θα ήθελε η Πολιτεία για να αποκτά καθαρή επιδημιολογική εικόνα σε κάθε νομό.
Αναφορικά με την έναρξη των σχολείων ο κ. Μεϊκόπουλος είπε ακατανόητη η πρωτοβουλία να ανοίξουν τα σχολεία σε συνθήκες τρίτου κύματος της πανδημίας για 10 ημέρες μέχρι να ξανακλείσουν για διακοπές του Πάσχα και πρόσθεσε δε ότι εφόσον δεν λύσαμε τα εγγενή ζητήματα που δημιουργούσαν συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού, μέσα στο σχολικό περιβάλλον, προκρίνουμε μια μέθοδο χωρίς σαφή προγραμματισμό, ενώ υπάρχει πολύ μεγάλο ζήτημα σχετικά με την αξιοπιστία του. Πρόσθεσε ότι το μόνο που θα επιτύχουν μ’ αυτό τον τρόπο είναι τη σύγχυση και τη διασπορά του κορωνοϊού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.