Απόστολος Κούρτης: «Υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρχει Αργώ, όταν θα γίνει το Μουσείο της»

Καμπανάκι κινδύνου του ναυάρχου και καπετάνιου της Αργούς για την επιβίωση του αρχετύπου της

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε ο ναύαρχος, πρόεδρος του Ινστιτούτου «ΝΑΥΔΟΜΟΣ», Διευθυντής του Ερευνητικού Προγράμματος και κυβερνήτης της Αργούς κ. Απόστολος Κούρτης για την επιβίωση της Αργούς, επισημαίνοντας πως υπάρχει κίνδυνος όταν θα ολοκληρωθεί το Μουσείο της, η Αργώ να μην υπάρχει καν, επιρρίπτοντας ευθύνες στους αρμόδιους για την κακή συντήρησή της αλλά και τον στολισμό της με ζωγραφιές, λαμπάκια ακόμη και διακοσμητικά μάτια για τη βασκανία!

 

 

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την προβολή ντοκιμαντέρ για την Αργώ, πέρασαν 14 χρόνια από τα ταξίδια της και τις περιπέτειές της και δυστυχώς η μυθιστορηματική Αργώ ξεχάστηκε.

«Την ώρα που ήταν καταξιωμένη και της άξιζε μια πολύ καλή τύχη, έχω την αίσθηση ότι ξεχάστηκε. Η Αργώ ξεχάστηκε και την ώρα που η Αργώ είχε απορροφήσει μεγάλη επένδυση χρημάτων, κόπου, επιστημοσύνης ήταν έτοιμη να αποδώσει στην πόλη τις προσδοκίες της, η Αργώ αποθηκεύτηκε όχι με καλές συνθήκες και έστω και σαν υπερβολή πρέπει κάποια στιγμή να φροντιστεί γιατί υπάρχει κίνδυνος όταν γίνει το Μουσείο της Αργούς να γίνει μουσείο ποδηλάτων, να μη υπάρχει Αργώ», επεσήμανε ο κ. Κούρτης τονίζοντας πως η Αργώ είναι σε κατάρρευση αυτή τη στιγμή.

Αναφερόμενος στις αδυναμίες της αλλά και στον χρόνο ζωής της ο κ. Κούρτης υποστήριξε πως η Αργώ δεν είναι καΐκι και ο χρόνος ζωής της είναι συγκεκριμένος. «Ξέρω πως την έφτιαξα, κατά καιρούς ξέρω που πάσχει, που ακριβώς «πονάει». Και τα αρχαία πλοία δεν κρατούσαν περισσότερο, δεν ήταν καΐκια με επεξεργασμένη σουηδική ξυλεία. Η Αργώ είναι ένα καράβι από ωμά δέντρα και πολύ έχει ζήσει, πολλά έχει τραβήξει και φοβάμαι ότι εάν δεν το προσέξουμε έστω και τελευταία στιγμή, θα καταρρεύσει», τόνισε και συμπλήρωσε πως ο χρόνος ζωής της ήταν μικρός από δύο μήνες έως πέντε χρόνια.

«Δέκα χρόνια ήταν ένα πολύ μεγάλο ρεκόρ από εκεί και πέρα είναι θαύμα. Έχει ξεπεράσει τα όρια ζωής της ολωσδιόλου και το δείχνει, είναι γερασμένη, είναι σκεβρωμένη», προσέθεσε.

Σε ότι αφορά σε στην αισθητική της αντιμετώπιση, καθώς η Αργώ στολίζεται με λαμπάκια κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ο κ. Κούρτης σχολίασε χαρακτηριστικά «Η Αργώ από ένα κομμάτι πιστοποιημένο αυθεντικής απόδοσης του αρχετύπου της κατάντησε αρκετά φολκλόρ, με μάτια, περίεργες ζωγραφιές και άλλα στολίδια» και απευθυνόμενος στους υπευθύνους είπε πως «Να μάθουν καμιά φορά τι πρέπει να γίνει γιατί είναι αμαρτία, τόσο ακριβή επένδυση να καταρρεύσει από αμέλεια».

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.