Χαραντινιώτης: «52 εβδομάδες είναι αρκετές για να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας»

Πώς μπορείς να αλλάξεις τον εαυτό σου; Πώς μπορείς να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη; Πώς μπορείς να απολαμβάνεις περισσότερο τη στιγμή; Πολλά ερωτήματα που ειδικά όσο μεγαλώνουμε, έρχονται στο νου…  Και μιας και μιλήσαμε για νου… «Είμαστε ό,τι σκεφτόμαστε». Πίσω από αυτή τη μικρή φράση κρύβεται ολόκληρη επιστήμη, αυτή που μελετά το πιο πολύπλοκο όργανο του σώματός μας, τον εγκέφαλό μας. Τα νευρικά μας κύτταρα, οι νευρώνες, συνδέονται και επικοινωνούν μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα δίκτυο πληροφοριών. Μέσα από αυτή την επικοινωνία γεννιούνται οι σκέψεις, τα συναισθήματα και διαμορφώνονται οι πεποιθήσεις μας.  Αλλάζοντας τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, την νοοτροπία μας δηλαδή, μαγικά πράγματα μπορούν να συμβούν: Νέοι νευρώνες δημιουργούνται, καινούρια μονοπάτια χαράσσονται και εμείς μπορούμε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Πώς όμως συμβαίνουν όλα τα παραπάνω; Σ’ αυτό έρχεται να μας βοηθήσει ο Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης που μιλά στο ΕΥ ΖΗΝ με αφορμή, το καινούριο βιβλίο του «Νοο|τροπία» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Πεδίο.

Στο εγχειρίδιο ευημερίας του, ο δημοφιλής mindset coach, γνωστός για τα αποτελεσματικά εργαλεία αυτοβελτίωσης που μοιράζεται απλόχερα στα μέσα δικτύωσης, μας δείχνει πώς να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις δυνατότητές μας και να χαράξουμε νέα πορεία προς μια ζωή γεμάτη έμπνευση και σκοπό.

Μέσα από ένα μεταμορφωτικό ταξίδι 52 εβδομάδων, ο ειδικός αξιοποιεί την ενέργεια των θετικών δηλώσεων και μας βοηθά να καλλιεργήσουμε μια πιο ενδυναμωτική νοοτροπία. Μας παρέχει, δε, όλα τα εργαλεία για να τα καταφέρουμε: εύκολα εφαρμόσιμες τεχνικές και ασκήσεις απλές και συγχρόνως ισχυρές που θα μας καθοδηγήσουν προς τον καλύτερό μας εαυτό.

Συνέντευξη στον ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

Κύριε Χαραντινιώτη, ασχολείστε εντατικά και πολλά χρόνια ήδη, με την ενσυνειδητότητα (το mindfulness), η οποία τι είναι τελικά, πως λειτουργεί και πως θα την περιγράφατε;

Για την ενσυνειδητότητα το δεδομένα είναι ότι τα πάντα στη φύση έχουν συνείδηση. Το δέντρο έχει τη συνείδηση του οργανισμού του και τραβάει νερό από τη γη και αποδίδει καρπούς. Οι άνθρωποι γυρίζουν στους πόρους που έχουμε, που είναι η τροφή, η δουλειά, οι σχέσεις μας, οι άνθρωποι και το περιβάλλον γύρω μας… Τραβάμε πληροφορίες και μέσα από αυτό ανθίζουμε ή μαραινόμαστε. Γιατί μπορεί να μην τραβάμε κατάλληλα την πληροφορία και λόγω… νοοτροπίας αντί να τραβάμε αυτά που θα μας ανθίσουν, τραβάμε αυτά που μας κάνουν να φθίνουμε και να μαραίνεται η ψυχολογία μας, το σώμα μας.                                                                                                       Υπάρχει η σωστή και η λάθος επιλογή τροφής. Υπάρχει η σωστή συμπεριφορά σε μία κατάσταση που είναι σκανδάλη για τον θυμό, τον εγωισμό και την κακή διάθεση και αντί να αποστασιοποιηθείς λαμβάνεις τη λανθασμένη τροφή και ως επόμενο η καλή πλευρά της ημέρας σου πάει … περίπατο. Η ενσυνειδητότητα περιγράφει τη στιγμή που έρχεσαι μέσα, έμπρακτά στη συνείδηση, στο λειτουργικό σύστημα που συντηρεί τα πάντα στη φύση και αρχίζεις ν’ αναλαμβάνεις δράση ώστε να φέρεις ένα διαφορετικό αποτέλεσμα ως προς το πρόσωπό σου.

Έχετε επιλέξει τον όρο «Νοοτροπία» ως τίτλο στο τελευταίο σας βιβλίο… Πόσο η νοοτροπία μπορεί ν’ αλλάξει και να μας αλλάξει, αλλά και με ποιον τρόπο μπορούμε να επέμβουμε;

Η νοοτροπία έχει ξεχωριστή σημασία και γι’ αυτόν τον λόγο έχω επιλέξει αυτόν τον τίτλο του βιβλίου. Γενικά όλα όσα κάνω, αφορούν στη διερεύνηση της συμπεριφοράς που υιοθετεί ο κάθε άνθρωπος και πώς αυτή βελτιώνεται έχει να κάνει με τον τρόπο της σκέψης. Όταν λέμε νοοτροπία- νοοτροπώ είναι ο τρόπος του νου. Γι’ αυτό έχω χωρίσει τη λέξη στο εξώφυλλο με ένα παιχνίδι στη μέση (ΝΟΟ/ΤΡΟΠΙΑ) … Ο νους, είναι ο χώρος που φέρει μέσα του, το εργαλείο της σκέψης. Νους χωρίς σκέψη , σε πρακτικό επίπεδο ως νόηση, δεν το αντιλαμβανόμαστε. Προφανώς ο νους είναι κάτι πολύ περισσότερο, καθώς αναφέρεται στη νοημοσύνη.                                                                Υπάρχει μία νοημοσύνη, στο πόσες φορές θα αναπνεύσει ο οργανισμός μας, στο πόσες φορές θα χτυπήσει η καρδιά. Αλλά αυτό είναι σε ασυνείδητο επίπεδο. Δεν έχουμε έλεγχο σ’ αυτό και επίδραση. Δουλεύει ούτως ή άλλως ευτυχώς.                                                              Άλλα πράγματα όμως δεν είναι δεδομένα. Δεν είναι δεδομένος απαραιτήτως ο τρόπος που θα εξελιχθεί μία μέρα ευνοϊκά. Ευ-νοώ, δηλαδή σκέφτομαι καλά, έχω καλή νόηση εν-νοώ. Δεν είναι δεδομένο. Θα πρέπει να κάνω κάτι.                                                               Η αλήθεια είναι, για όλες αυτές τις πτυχές που θέλουμε να βελτιώσουμε εμείς οι άνθρωποι από την επιλογή της τροφής μέχρι και της συμπεριφοράς, έχουμε έλεγχο. Μπορούμε να επέμβουμε. Αν κάνουμε τη δουλειά, γιατί δεν μας λείπει η γνώση αλλά η πράξη. Η γνώση υπάρχει, πρόσβαση σ’ αυτήν υπάρχει, ιδίως στις μέρες μας, αλλά μπορεί να επιλέξουμε σε μεγάλο βαθμό και για το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς μας να υπνωτιστούμε, από λανθασμένου είδους ειδήσεις, λανθασμένα ακούσματα, εικόνες και εντάξει οκ είναι οκ να δεις ειδήσεις αλλά να βλέπεις ειδήσεις όλη την ημέρα κάθε μέρα; Και είναι λίγα τα καλά νέα που ακούς γιατί συμβαίνουν καλά πράγματα στον κόσμο, απλά δεν εκτίθεται συχνά ο άνθρωπος σ’ αυτά.

Άρα υπάρχει μέθοδος την οποία προτείνετε και η οποία βοηθά τους ανθρώπους να διορθώσουν όλα τα … κακώς κείμενα;

Όλη μου η δουλειά τα τελευταία 25—30 χρόνια, βλέποντας ανθρώπους καθημερινά σε ατομικές συνεδρίες ή σεμινάρια, ή δια ζώσης ή online, συνεργαζόμενος με πολύ μεγάλες εταιρείες που βοηθώ να οργανώσουν τα «συστήματα» επικοινωνίας όσον αφορά την εργασιακή ευημερία, μου έχει προκαλέσει σκέψεις με την έννοια ότι έχω φτιάξει συγκεκριμένα εργαλεία και μεθόδους, που έχουν δείξει ότι δουλεύουν.                      Το βλέπω και από όλους τους ανθρώπους στα social media που μπαίνω και μοιράζομαι τα εργαλεία με κάθε τρόπο.                                                                                                Το βιβλίο έχει κατά βάση τη σωστή χρήση της γλώσσας. Η σκέψη είναι μία σειρά λέξεων. Κάποιες φορές χρησιμοποιούμε τις λάθος λέξεις για να περιγράψουμε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Και στο background του μυαλού μας μπορεί να ακούγεται αυτός ο επικριτικός χαρακτήρας που λέει ότι δεν θα τα καταφέρεις.                            Για να αντιπαραβάλεις τη δική σου επιθυμητή εκδοχή των πραγμάτων χρειάζεσαι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί ν’ αλλάξει αυτό που έχει αποθηκευτεί για πάρα πολύ καιρό εκεί μέσα.                                                                                                                                   Σιγά σιγά, βήμα βήμα, μπουκιά μπουκιά προτείνει το βιβλίο. Το μεγαλύτερο πιάτο μπουκιά μπουκιά τρώγεται. Οπότε το βιβλίο έχει τη μεθοδολογία που στηρίζεται στη σωστή χρήση της γλώσσας. Δεν μιλάω για τη θετική σκέψη, δεν είναι αυτή που θέλουμε, γιατί δεν αρκεί από μόνη της να κάνει κάτι. Θέλει και την πράξη και θα πρέπει να έχεις πει στον εαυτό σου, πολύ συγκεκριμένα πράγματα, να έχεις βάλει πρόγραμμα, να έχει η γλώσσα σου θετικό προσδιορισμό. Στα σεμινάρια, συγκεντρωνόμαστε για να κάνουμε μία ευχάριστη δουλειά, να δώσω εργαλεία στους ανθρώπους για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. Και το βιβλίο μπορεί να είναι ένα τέτοιο εργαλείο συμπληρωματικά, αλλά πρώτα ελάτε να μοιραστούμε ιδέες. Το βιβλίο δίνει δηλώσεις.                                                                                    Πρέπει να πεις στον εαυτό σου κάτι, με γλώσσα θετικού προσδιορισμού. Θέλει να το βάλεις στο μυαλό σου μέσα, γιατί αντιστεκόμαστε στις ιδέες και αυτό το ταξίδι κρατά για 52 εβδομάδες, για ένα ημερολογιακό έτος γιατί οι αλλαγές γίνονται σε βάθος χρόνου. Πρακτικά, όταν κάθε μέρα λες και επαναλαμβάνεις κάποια πράγματα στον εαυτό σου και αυτά έχουν θετικό προσδιορισμό, κάτι διαφορετικό θ’ αρχίσει ν’ αντιλαμβάνεται το μυαλό σου και διαφορετικά θα αισθάνεται η καρδιά σου. Οπότε, το βιβλίο αποσκοπεί στο να βοηθήσει κάποιον άνθρωπο να ενσωματώσει μέσα στην εμπειρία του κάποιου είδους αξίες, που όλοι θέλουμε, όπως η συνέπεια, η πειθαρχία, η αυτοπεποίθηση, να καλλιεργήσω τον εαυτό μου μέσα από μία θετική γλώσσα και να έχω ένα εγχειρίδιο στα χέρια μου για να κάνω τη διαδρομή με βατό και ουσιαστικό τρόπο.

Υπάρχουν παράλληλα, κάποιες… γενικότερες οδηγίες- συμβουλές που θα μπορούσαμε όλοι να τις ακολουθήσουμε;                          

Να δίνουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας, ένα δεκάλεπτο το πρωί που ξυπνάμε, να καταλάβουμε ποια είναι αυτή η οντότητα που ξύπνησε. Πέρα από το όνομα, και τη δουλειά. Έχεις μία αίσθηση σαν οργανισμός και το πρωί είναι η κατάλληλη στιγμή, γιατί τότε, όλα ξυπνάνε. Να καθίσεις δέκα λεπτά να νιώσεις την αναπνοή σου, να γράψεις σε ένα χαρτί για την πρόθεση στην ημέρα σου, τι θες να πετύχεις. Ακόμη και κάτι πρακτικό, να πετύχεις κάτι στη δουλειά σου ή να διατηρήσεις την καλή διάθεση, και να το πεις στον εαυτό σου. Πολλοί θα πουν ότι δεν έχουν δέκα λεπτά, αλλά συγγνώμη … τότε δεν έχεις ζωή. Τα δέκα λεπτά αν δεις ότι δεν τα έχεις γιατί τρέχεις, θα σου πω φρόντισε να το οργανώσεις έτσι το πρόγραμμά του, ώστε να μην τρέχεις, γιατί δεν σου κάνει καλό. Ξύπνα 10-15 λεπτά νωρίτερα. Και να πει ο άλλος δεν μπορεί γιατί είναι κουρασμένος. Κοιμήσου νωρίτερα για να κάνεις κάτι για όφελός σου. Είναι μία σειρά δράσεων που είναι όλες ωφέλιμες. Το να κοιμάσαι νωρίς, να τρως ελαφρά και να ξυπνάς νωρίς για να δίνεις χρόνο στον εαυτό σου, ανοίγει την ημέρα σε κάτι διαφορετικό από μία ημέρα που τρέχει στον αυτόματο πιεστικά. Να ξεκινήσετε με την πρόθεση απλά, να δώσετε δέκα λεπτά στον εαυτό σας χωρίς κινητό, τηλεόραση ή ραδιόφωνο, με ένα τσάι ή έναν καφέ μπροστά σε ένα παράθυρο, κοιτάξτε τον ουρανό και πάρτε χρόνο για τον εαυτό σας.

Βιογραφικό

Στον Κωνσταντίνο Χαραντινιώτη, μέσω της κινησιολογίας και της φυσικής αγωγής, αποκαλύφθηκαν τα μυστικά του «φυσικού σώματος». Μέσω της γιόγκα, την οποία διδάχθηκε δίπλα σε σημαντικούς δασκάλους στην Αμερική, του αποκαλύφθηκε η άρρηκτη σύνδεση μεταξύ σώματος και πνεύματος. Εμβάθυνε στη φύση του πνεύματος μέσα από τον διαλογισμό και τη Βουδιστική φιλοσοφία στην Ασία. Συνέχισε την εντρύφησή του στο Νεπάλ και στην Ταϊλάνδη και σπούδασε την επιστήμη και την πρακτική της φιλοσοφίας της Αγιουρβέδα στην Ινδία.

Συνεχίζοντας την εξερεύνησή του στη φύση του ανθρώπινου νου, εντρύφησε στον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό, στη Θετική Ψυχολογία, στην Ύπνωση και στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Προσέγγιση. Το πάθος και ο σκοπός του είναι να βοηθάει τον κόσμο, με το να μοιράζεται αξιόπιστους τρόπους και εργαλεία που κάνουν τη ζωή καλύτερη. Οι συνεδρίες του έχουν βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους να αλλάξουν νοοτροπία και συνήθειες, φέρνοντας στην επιφάνεια την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δουλεύοντας με ανθρώπους και εταιρείες από όλον τον κόσμο.

Ο Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης στο διαδίκτυο: Site: konstantinosc.com

Instagram: Konstantinos_charantiniotis ,

Facebook: facebook.com/Konstantinos.Charantiniotis ,

Youtube: youtube.com/c/KonstantinosCharantiniotis

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.