Δωροθέα Κολυνδρίνη: “Πόλεμος” προσφυγών των αναδόχων για τους μετρητές αέριας ρύπανσης

Γραφειοκρατικοί λόγοι καθυστερούν την τοποθέτησή τους

Για προσφυγές που δεν έχουν τέλος από τους αναδόχους,  που θέλουν να πάρουν το έργο της εγκατάστασης μετρητών αέριας ρύπανσης έκανε λόγο μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία σημείωσε πως η γραφειοκρατία είναι η υπαίτια της καθυστέρησης. Η κ. Κολυνδρίνη μίλησε όμως και για τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στις οσμές στην πόλη, ενώ τόνισε για το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, με αφορμή και τη χθεσινή έρευνα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, πως πρόκειται για ένα κομβικό σημείο και όλοι οι φορείς θα πρέπει να συνεργαστούν για την ανάπτυξή τους.

 

Συνέχεια με άλλα δύο προγράμματα για τις οσμές

Η κ. Κολυνδρίνη αναφέρθηκε και στα πρόσφατα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα και αφορούν στις οσμές στην πόλη και τόνισε πως υπάρχουν ακόμη δύο προγράμματα σε εξέλιξη.

Σημείωσε ότι το πρόγραμμα της ολφακτομετρίας έδειξε πως οι υπάρχουσες οσμές δεν είναι τοξικές και δεν κάνουν κακό στην υγεία, ενώ συμπλήρωσε πως για τις οσμές δεν υπάρχουν μετρήσιμα όρια. Τόνισε πως έως του τέλος του χρόνου συνεχίζεται το πρόγραμμα του Αριστοτελείου, που μετρά κι αυτό οσμές με εγκατεστημένους σταθερούς δειγματολήπτες στην πόλη του Βόλου, ενώ για τρίτη φορά ο Δημόκριτος έλεγξε τις δύο μεγάλες βιομηχανίες, ΑΓΕΤ και Χαλυβουργία, με τοποθέτηση μετρητών στις καμινάδες τους και τα αποτελέσματα ήταν εντός των ορίων της ΕΕ.

Τέλος, η Περιφέρεια έχει ήδη υπογράψει συνεργασία με άλλο εργαστήριο για λήψεις δειγμάτων εδάφους για την εξέταση ως προς τα βαρέα μέταλλα, ενώ σχολίασε πως αυτό τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα προγράμματα αυτά από την Περιφέρεια, τα επεισόδια οσμής είναι και πιο ήπια και πολύ σποραδικά.

Καθυστέρηση στην τοποθέτηση των μετρητών λόγω ενστάσεων

Η κ. Κολυνδρίνη απάντησε όμως και στο ερώτημα για ποιο λόγο έχουν καθυστερήσει τόσο πολύ οι μετρητές αέριας ρύπανσης, που είχε ανακοινωθεί η τοποθέτησή τους από την Περιφέρεια.

” Ο ένας διαγωνισμός έχει να κάνει με το Πράσινο Ταμείο και όταν τοποθετηθεί ο σταθμός θα πληρωθεί από το Πράσινο Ταμείο. Υπάρχουν και οι δύο σταθμοί από τους έξι που θα εγκαταστήσει η Περιφέρεια σε όλη τη Θεσσαλία.  Και οι δύο διαγωνισμοί έχουν τους αναδόχους , τους ίδιους εμπλεκόμενους.  Ενώ έχει αποφανθεί δικαστικά υπέρ ενός εκ των αναδόχων η δικαιοσύνη, έχει κάνει προσφυγή ο άλλος σε δεύτερο στάδιο”, είπε η κ. Κολυνδρίνη, εξηγώντας τους λόγους καθυστέρησης.

Υποστήριξε πως η περιφέρεια σε συνεννόηση με το Υπουργείο εξετάζει ένα παράτολμο σχέδιο, μήπως και μπορέσει να ξεπεράσει αυτό τον γραφειοκρατικό σκόπελο. “Εξετάζουμε και σε συνεννόηση με Υπουργείο εάν μπορούμε να προχωρήσουμε στην τοποθέτηση των μετρητών με την υφιστάμενη απόφαση και να αφήσουμε την προσφυγή να εκκρεμεί, μέχρι να εξεταστεί, γιατί μπορεί να πάρει 1 και 2 χρόνια και δεν μπορούμε να μένουμε έτσι. Είναι τρελό αυτό που συμβαίνει. Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία εδώ και δύο χρόνια και γίνεται χορός προσφυγών”, είπε η ίδια και συμπλήρωσε πως αναμένεται η απάντηση από το Υπουργείο.

Σημαντικό το αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου

Στο μεταξύ, η Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου, με αφορμή και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, στην οποία οι ταξιδιώτες είπαν τη γνώμη τους για το αεροδρόμιο αλλά και την περιοχή. Μεταξύ αυτών επεσήμαναν τους κακούς δρόμους αλλά και την ελλιπή σήμανση.

“Η σήμανση είναι στο στάδιο βελτίωσης. Έχουμε ανάδοχο και από χθες τοποθετούνται σήμανση. Ξεκινήσαμε από Αλμυρό- Σούρπη και συνεχίσουμε. Το θέμα των δρόμων στην περιοχή, το μεγαλύτερο μέρος έχει επιλυθεί, υπάρχουν όμως κι άλλα σημεία και θα υπάρχουν πάντα , αλλά βρίσκονται σε προγραμματισμό να επισκευαστούν. Για το επαρχιακό δίκτυο του δήμου Βόλου έχουμε 1,5εκ. ευρώ για έργα επισκευής και συντήρησης δρόμων”, εξήγησε η κ. Κολυνδρίνη, σημειώνοντας πως και οι Δήμοι εμπλέκονται στο θέμα.

Η ίδια χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το αεροδρόμιο, αναφέρθηκε στην κομβική του θέση και σημείωσε πως γίνονται προσπάθειες μέσω τουριστικών εκθέσεων να στηρίξει η περιφέρεια τις αεροπορικές εταιρείες, προκειμένου να έρχονται στην περιοχή. Τέλος τόνισε πως όλοι οι φορείς συνεργάζονται για την ενδυνάμωση του αεροδρομίου και στο επίπεδο των υποδομών.

Έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης για το Χιονοδρομικό

Η κ. Κολυνδρίνη τέλος αναφέρθηκε και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βόλου, επισημαίνοντας πως έχει γίνει η απαραίτητη συντήρηση, ενώ σε σχέση με την υποδοχή επεσήμανε πως είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης που οδηγούν σε ένα έργο 17εκ ευρώ, για την αλλαγή των πάντων.

” Ο περιφερειάρχης αναζητεί τρόπο χρηματοδότησης, μόλις βρεθεί θα πάμε στη δημοπράτηση”, υπογράμμισε η ίδια και σημείωσε πως οι νέες υποδομές του Χιονοδρομικού θα αφορούν και άλλες δραστηριότητες εκτός των σπορ που θέλουν χιόνι για να γίνουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.