Γ. Τσίπρας στο Ράδιο ΕΝΑ: «Η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα απέναντι στη διαφαινόμενη ύφεση»

«Εκλογές μετά την υγειονομική κρίση»

Ιδιαίτερα καυστικός απέναντι στην κυβέρνηση για την έλλειψη μέτρων στήριξης της οικονομίας εμφανίστηκε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομία και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για μαζικά λουκέτα σε καταστήματα και επιχειρήσεις.

« Μέτρα δεν έχουν παρθεί και υπάρχουν μόνο προφορικές εξαγγελίες από την κυβέρνηση, που στην πράξη δεν ισχύουν. Μετά την άρση της καραντίνας άρχισαν τηλέφωνα οι εισπρακτικές εταιρείες. Δεν υπάρχει κάλυψη για πάγωμα των τοκοχρεωλυσίων για φυσικά πρόσωπα.» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ επεσήμανε ότι οι τράπεζες αποκτούν ρευστότητα με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, εξαιτίας και του κορωνοϊού, που δεν φτάνει στην αγορά. «Η ρευστότητα είναι 13 δις παραπάνω στις τράπεζες και μπορεί να φτάσει τα 37 δις. Αν αυτά δεν φτάσουν στην αγορά ή περιμένουμε να πεθάνει ένα μέρος της, θα έχουμε κάνει τεράστιο σφάλμα και δεν θα αποφύγουμε τη μεγάλη ύφεση» τόνισε, καθώς και ότι δεν υπάρχει κάποια πρακτική ενέργεια από πλευράς κυβέρνησης για να υποχρεωθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ υπάρχουν εργαλεία.

Σύμφωνα με τον ίδιο και τα εργαλεία της κυβέρνησης δεν λειτούργησαν, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, λόγω των κριτηρίων που θέτουν οι τράπεζες, ενώ με τη μη αναστολή φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για μαζικά λουκέτα.

«Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για ύφεση 10-13% φέτος που με τα μέτρα της κυβέρνησης θα πέσει στο 5-8%. Αυτό δεν γίνεται όμως με τόσο λίγα μέτρα, εκτός αν είχαν πέσει τα 24 δις στην αγορά. Η ελληνική οικονομία είδε ότι δεν λειτούργησε το περιβόητο ελατήριο με ανάπτυξη μετά από μεγάλη ύφεση, στα χρόνια της κρίσης. Είναι μία αυταπάτη για να μην παίρνονται μέτρα τώρα και όχι η πραγματικότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Δεν έχει λαϊκή έγκριση η κυβέρνηση για το τι θα ακολουθήσει»

Αφήνοντας αρκετές αιχμές για τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, και για τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται όσον αφορά τα ποσοστά ύφεσης που θα ακολουθήσει, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα εκλογών,  σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να ακολουθήσει όταν ξεπεραστεί οριστικά η υγειονομική κρίση, και όχι εν μέσω καλοκαιριού με κίνδυνο αύξησης της διασποράς του κορωνοϊού. Μάλιστα επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εξελέγη υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες, με άλλο πρόγραμμα και δεν έχει πάρει καμία έγκριση για το τι θα κάνει από εδώ και πέρα.

«Αυτός που φοβάται δεν είμαστε εμείς για εκλογές. Στην προηγούμενη διαδικασία οι αποκλίσεις στις δημοσκοπήσεις ήταν ίδιες αλλά το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό. Αναδεικνύεται μία μη ρόδινη πραγματικότητα και θα το χρεωθεί η κυβέρνηση» ανέφερε, ενώ τόνισε ότι επί ΝΔ τα οικονομικά στοιχεία επιδεινώθηκαν. «Πλέον αρχίζουν και φεύγουν επενδύσεις, χωρίς καμία κρατική παρέμβαση για το αντίθετο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.