Αναμνήσεις του πολέμου και της Κατοχής μέσα απ΄ τα αρχεία των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας

Μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα και αρχειακό υλικό, φωτίζουν πτυχές της τοπικής μας ιστορίας

Η Επέτειος του «ΟΧΙ» μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε από τον Ιταλό πρέσβη Εμανουέλε Γκράτσι στον Ιωάννη Μεταξά, την 28η Οκτωβρίου του 1940. Συνέπεια της άρνησης, ήταν και η είσοδος της Χώρας μας, στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Δεν είχε ξημερώσει καλά καλά, η Δευτέρα της 28ης Οκτωβρίου, όταν ένας επίμονος ήχος από σειρήνες, μεταφέρει την είδηση του πολέμου, που είχε αρχίσει βέβαια, όταν 2,5 μήνες πριν, στις 15 Αυγούστου, βυθίστηκε η «Έλλη».
Πώς βίωσε η Μαγνησία την έναρξη του πολέμου, τον πόλεμο και την Κατοχή, πως συνεχίστηκε η ζωή, τι έγινε με την Αντίσταση, πως ήταν η σχολική ζωή και η καθημερινότητα;
Στην πόλη του Βόλου, όπως και στα άλλα αστικά κέντρα της Ελλάδας και της Ευρώπης, πολλοί ήταν δυστυχώς αυτοί, που πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες. Κάποιες απ΄ αυτές τις αναμνήσεις του πολέμου και της Κατοχής, έρχονται στην επιφάνεια, μέσα από μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα και υλικό, απ΄ τα αρχεία των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, φωτίζοντας πτυχές της τοπικής μας ιστορίας.
Η αναδίφηση των αρχείων ακόμη και από τις εφημερίδες που κυκλοφορούσαν στον Βόλο το 1940, καθώς και η αξιοποίηση του πλούσιου αρχειακού υλικού των Γ.Α.Κ. αναδεικνύει το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, συνδέοντάς το με τη συλλογική και ατομική μνήμη της πόλης σήμερα. Ιδιαίτερα για τη δεκαετία του ’40 η ιστορική έρευνα των ΓΑΚ Μαγνησίας, έχει εμβαθύνει, εστιάζοντας σε νέες θεματικές, αξιοποιώντας τον πλούτο των πληροφοριών που προσφέρουν τα αρχεία και η προφορική ιστορία.
Στο αφιέρωμα που παρουσιάζει σήμερα η «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» και επιμελήθηκαν τα στελέχη των ΓΑΚ Μαγνησίας, Αγγελική Νικολάου, Αννίτα Πρασσά και Άλκηστις Σανιδά, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά μεταξύ άλλων και με τη χρήση του πλούσιου φωτογραφικού υλικού, στις αντιστασιακές ομάδες, αλλά και στις γυναίκες, οι οποίες διεκδίκησαν έναν νέο πολιτικό και κοινωνικό ρόλο. Στο ανελέητο κυνήγι των Εβραίων που ακολούθησε, στην επίταξη από τους κατακτητές εργοστασίων, του σιδηροδρομικού σταθμού, δημοσίων κτηρίων, ακόμη και ιδιωτικών κατοικιών. Από τα μέσα της Κατοχής και η νεολαία του τόπου, οργανωμένη, έκανε δυναμική την παρουσία της, συσπειρώνοντας τις υγιείς δυνάμεις, ελπίζοντας για την άμεση απελευθέρωση, η οποία ήρθε αργότερα…

Επιμέλεια αφιερώματος: Αγγελική Νικολάου, Αννίτα Πρασσά, Άλκηστις Σανιδά

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.