Καλοκαιρινό τριήμερο εργαστήριο ιδεών στον Βόλο από την ομάδα Θαλής + Φίλοι

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ ανακοινώνει τη διοργάνωση του καλοκαιρινού τριήμερου Εργαστηρίου Ιδεών, «Ιστορίες Αγνώστων – Βόλος 2024», σε συνεργασία με τη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, Παράρτημα Μαγνησίας.

Το φετινό εργαστήριο θα φιλοξενηθεί την Παρασκευή 5, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Ιουλίου 2024 στις αίθουσες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην πόλη του Βόλου (28ης Οκτωβρίου 78).

Κατά τις πρωινές διαλέξεις θα εξερευνηθούν με πρωτότυπο και στοχαστικό πνεύμα διαφορετικές όψεις της επιστημονικής σκέψης, καλύπτοντας θέματα από τα πεδία των μαθηματικών, της φυσικής, της βιολογίας, των νέων τεχνολογιών, της ιστορίας, της λογοτεχνίας του φανταστικού και του αστυνομικού μυθιστορήματος.

Στις απογευματινές δράσεις θα οργανωθούν εργαστήρια που εξερευνούν, με καινοτόμο τρόπο, τη σχέση των εικαστικών τεχνών με την επιστήμη, τους δεσμούς της λογοτεχνίας με τον κόσμο των δεδομένων, τη διδασκαλία των μαθηματικών με την αξιοποίηση λογοτεχνικών κειμένων και αναφορών. Στόχος είναι η ανάδειξη, μέσα από τις διαλέξεις και τις δράσεις του εργαστηρίου, των δεσμών, φανερών και δυσδιάκριτων συσχετισμών  που υπάρχουν ανάμεσα στις θετικές και στις ανθρωπιστικές επιστήμες, καθώς και σε άλλες μορφές έκφρασης.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

10:30: Έναρξη Εργαστηρίου – Χαιρετισμοί

Διαλέξεις

11.00– 11:45: Τεύκρος Μιχαηλίδης | συγγραφέας, μαθηματικός – «Από τον Τάλω στην Τεχνητή Νοημοσύνη: μηχανές του νου»

12:00 – 12:45: Αναστάσιος Μπούντης | Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών – «Το άλμα στην Ανώτατη Εκπαίδευση και το δίχτυ της Επιστήμης της Πολυπλοκότητας»

Δράσεις | Όλοι οι σύνεδροι θα παρακολουθήσουν και τα δύο εργαστήρια το ίδιο απόγευμα, χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Η ομάδα Α θα παρακολουθήσει το πρώτο εργαστήριο από 18:30 – 19:30 και το δεύτερο από 19:45 –  20:45. Η ομάδα Β θα παρακολουθήσει το δεύτερο εργαστήριο από 18:30 – 19:30 και το πρώτο από 19:45 – 20:45. Έτσι, όλοι θα παρακολουθήσουν εναλλάξ και τα δύο εργαστήρια τα οποία θα διεξαχθούν δύο φορές.

Κύρα Κοτζιά | οικονομολόγος – «Γιατί μας αρέσει η Jane Austen;» Θα παρουσιαστεί η τεχνική της ανάλυσης συναισθήματος με επεξεργασία δεδομένων στο έργο της Τζέιν Όστιν.

Άλκηστις Πατρινέλη | μαθηματικός – «Στο κυνήγι του δολοφόνου! Ένα παιχνίδι που αξιοποιεί τη μαθηματική λογοτεχνία στην εκπαιδευτική διαδικασία»

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Διαλέξεις

10:00 – 10:45: Αχιλλέας Γραβάνης | Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Παν/μιου Κρήτης και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας ΙΤΕ – «Αμφίδρομη διασύνδεση ηλεκτρονικού υπολογιστή και ανθρώπινου εγκεφάλου: προοπτικές και κίνδυνοι»

11:00 – 11:45: Απόστολος Δοξιάδης | συγγραφέας – «Τι μιμείται μια ιστορία: Η αφήγηση ως μηχανισμός του νου και της ψυχής»

12:00 – 12:45: Ιωάννα Μπουραζοπούλου | συγγραφέας – «Αλχημιστές, Δράκοι και Μεταμορφώσεις στα σύγχρονα Βαλκάνια – Είκοσι χρόνια Λογοτεχνία του Φανταστικού»

Δράσεις |Οι σύνεδροι θα χωριστούν σε δύο ομάδες. Η ομάδα Α θα παρακολουθήσει το πρώτο εργαστήριο από 18:30 – 19:30 και το δεύτερο από 19:45 –  20:45. Η ομάδα Β θα παρακολουθήσει το δεύτερο εργαστήριο από 18:30 – 19:30 και το πρώτο από 19:45 – 20:45.

Ανδρέας Λύκος | μαθηματικός, συγγραφέας- «Πόσο φράκταλ είναι ο Pollock;» Μπορούσε, άραγε, ο καλλιτέχνης να ελέγξει τη ροή του χρώματος στον καμβά; Μήπως η ψυχοσύνθεση του Πόλοκ ήταν αυτή που τον οδήγησε να παράγει πίνακες με τη συγκεκριμένη χαρακτηριστική δομή;

Νίκος Τερψιάδης | μαθηματικός – «Μαθηματικό-εικαστικό παιχνίδι με μοτίβα. Παίζουμε με το Wizzle, ένα βραβευμένο “serious game” σκέψης και δημιουργικότητας με κρυμμένα (οπτικοποιημένα) μαθηματικά, που συναρμολογείται σαν ψηφιδωτό με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και μοναδικό όριο τη φαντασία.

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Διαλέξεις

10:00 – 10:45: Σταύρος Γριμάνης | φιλόλογος, υπεύθυνος ΙΠΑ/ΜΙΕΤ – «Η συνάντηση μαγείας, θρησκείας και επιστήμης σε προ-νεωτερικά κείμενα» – Η μαντική και η πρόβλεψη, η επεμβατική μαγεία και η ιατροσοφική του ελληνόγλωσσου πολιτισμικού χώρου, όπως αποτυπώνεται σε ένα χειρόγραφο των συλλογών του ΙΠΑ/ΜΙΕΤ.

11:00 – 11:45: Τιτίκα Δημητρούλια | Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Κριτικός λογοτεχνίας – «Η αστυνομική λογοτεχνία ως παγκόσμια λογοτεχνία: διαδρομές και διασταυρώσεις»

12:00 – 12: 45: Πέτρος Δελλαπόρτας | Καθηγητής Στατιστικής στο University College London – «Ο μαγικός αριθμός π»

Δράσεις | Οι σύνεδροι θα χωριστούν σε δύο ομάδες. Η ομάδα Α θα παρακολουθήσει το πρώτο εργαστήριο από 18:30 – 19:30 και το δεύτερο από 19:45 –  20:45. Η ομάδα Β θα παρακολουθήσει το δεύτερο εργαστήριο από 18:30 – 19:30 και το πρώτο από 19:45 – 20:45.

Αννα Γαβριήλ |μαθηματικός – «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» του Μαρκ Χάντον.  Άραγε υπάρχει άνθρωπος χωρίς προβλήματα συμπεριφοράς; Ποια είναι η σχέση ενός έφηβου με τους γονείς του; Πώς φαντάζεται ένας έφηβος τον ιδανικό δάσκαλο; Στο εργαστήρι θα προσεγγίσουμε τις έννοιες της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης μέσα από ένα μυθιστόρημα!»

Κατερίνα Καλφοπούλου | μαθηματικός συγγραφέας – «Gamification, Μαθηματικά και Λογοτεχνία. Ένα “τρίο»” που απογειώνει τη Φαντασία». Στο εργαστήρι θα «παίξουμε» με τα Μαθηματικά και τη Λογοτεχνία, εφαρμόζοντας ψηφιακές πρακτικές που μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο σε Λέσχες Ανάγνωσης, σε Ομίλους και σε Σχέδια Δράσης, όσο και στην τυπική διδασκαλία.

Η παρακολούθηση των διαλέξεων και των δράσεων του τριημέρου είναι ελεύθερη

 

Δηλώσεις συμμετοχής στο Εργαστήριο στη φόρμα που μπορείτε να βρείτε εδώ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.