Ώρα μηδέν για την ανακύκλωση στο Δήμο Βόλου

Γράφει ο Αλέξανδρος Κουτσελίνης*

Η πόλη μας μας κινδυνεύει με επιβολή προστίμων για την υστέρηση που καταγράφει στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαική Ένωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Υπάρχει «έγκυρη προειδοποίηση» για την περικοπή πόρων από το νέο ΕΣΠΑ, αν δεν έχει τεθεί στόχος ανακύκλωσης για το 50% των απορριμμάτων. Επίσης αν δεν υλοποιηθεί άμεσα η χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων, ο Δήμος κινδυνεύει να μην μπορεί να ενταχθεί στα Ευρωπαικά προγράμματα.
Η Δημοτική αρχή Βόλου δεν έκρυψε τις προθέσεις της. Ο σχεδιασμός της ήταν η λειτουργία μονάδας παραγωγής RDF, SRF στη περιοχή μας, και η διάθεση τους στην ΑΓΕΤ.
Καμία ενέργεια, παρά τα απειλούμενα πρόστιμα, δεν έγινε για διαλογή στην πηγή αποριμμάτων, καμία ενέργεια για ορισμό πράσινων σημείων ανακύκλωσης.
Πριν από 2 χρόνια, εθελοντικές ομάδες του Βόλου, προτείναμε την υλοποίηση ενός προγράμματος εφαρμογής στη πράξη της “Διαλογής στην Πηγή” στα σχολεία, που θα εκπαίδευε τους μαθητές και τους γονείς. Για το σκοπό αυτό ζητήσαμε από την αρμόδια αντιδήμαρχο τη συνδρομή του Δήμου Βόλου για κάδους και για την αποκομιδή. Η απάντηση ήταν αρνητική.
Υπάρχουν επίσης αναφορές συμπολιτών μας ότι συχνά μπλέ και πράσινοι κάδοι καταλήγουν στα ίδια αποριμματοφόρα.

Σύμφωνα με το νόμο του ΥΠΕΝ για την ανακύκλωση, όλοι οι Δήμοι, οφείλουν:
– τη διαλογή στην πηγή για όλο το οργανικό τμήμα των απορριμμάτων, τρόφιμα και πράσινα απόβλητα κήπων.
– την ανάπτυξη Πράσινων Σημείων, με υποβολή σχετικών αιτήσεων χρηματοδότησης.
– στα Μεγάλα Πράσινα Σημεία (ΜΠΣ) θα γίνονται αποδεκτές οι παρακάτω κατηγορίες: Χαρτί. Μέταλλα. Πλαστικά. Γυαλί. Βρώσιμα Λίπη και Έλαια. Ηλεκτρικός και Ηλεκτρονικός Εξοπλισμος. Ξύλινες συσκευασίες. Μπαταρίες και συσσωρευτές. Ρούχα και υφάσματα. Βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων. Μικρές ποσότητες αποβλήτων (π.χ. μπάζων) από συντηρήσεις οικιών. Ογκώδη απόβλητα.
– στα Μικρά Πράσινα Σημεία (μΠΣ) θα γίνονται αποδεκτές όλες οι παραπάνω κατηγορίες εκτός της τελευταίας,
– στις Γωνιές Ανακύκλωσης (ΓΑ) θα γίνονται αποδεκτές μόνο οι επτά (7) πρώτες κατηγορίες.
Η νέα Δημοτική αρχή του Απόστολου Παπαδούλη θα κάνει πράξη τη κυκλική οικονομία, με την ανάπτυξη συστήματος Ολοκληρωμένης Ανακύκλωσης που περιλαμβάνει:
– την εκπαίδευση των πολιτών στο πρόγραμμα διαχωρισμού υλικών στο σπίτι με κίνητρα.
– την εγκατάσταση ομάδων τεσσάρων κάδων, διαφορετικού χρώματος, σε ειδικούς χώρους
– σταθμούς περισυλλογής και αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων
– οριοθέτηση και υλοποίηση με χρηματοδότηση «πράσινων σημείων».
Τα οργανικά απόβλητα διατίθενται για λίπανση με κομποστοποίηση.
Η “Διαλογή στην Πηγή” είναι ο διαχωρισμός διακριτών κατηγοριών απορριμμάτων στο σημείο της παραγωγής τους με σκοπό τη ξεχωριστή συλλογή και ανακύκλωση τους. Σημείο παραγωγής είναι το σπίτι μας, η δουλειά μας, τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα κ.λ.π.. Απαιτεί δηλαδή την εμπλοκή του καθενός μας στη διαλογή των υλικών σε όποιο σημείο αυτά παράγονται, με στόχο να έχουμε αποδοτική ανακύκλωση τους. Η παροχή κινήτρων όπως μείωση των δημοτικών τελών είναι απαραίτητος όρος για την επιτυχία.
Οργανικά απορρίμματα, κομποστοποίηση
Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία που μετατρέπει τα οργανικά υλικά (φύλλα, κλαδιά, χόρτα, λαχανικά, φρούτα, αποφάγια) σε κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό, τέλειο λίπασμα για τους κήπους. Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι «εργάτες» της κομποστοποίησης.
Επαναχρησιμοποίηση
Συσκευές, ρούχα, βιβλία και άλλα είδη που θέλουμε να αντικαταστήσουμε, μπορούν να εξυπηρετήσουν ανθρώπους που δεν μπορούν να αγοράσουν καινούρια.
Η επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων είναι μία περιβαλλοντικά προτιμητέα εναλλακτική λύση, επειδή εξοικονομείται ενέργεια, πρώτες ύλες, και μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων.
Υπάρχει ανάγκη για ένα οργανωμένο σύστημα συλλογής – επισκευής – αποθήκευσης – επαναχρησιμοποίησης μεταχειρισμένων ειδών σε κάθε περιοχή με την ίδρυση ΚοινΣΕπ.
Ενημερωτική εκστρατεία για μείωση τον όγκου των απορριμμάτων.
– Με προϊόντα που η συσκευασία τους είναι μικρή και φιλική προς το περιβάλλον.
– Αποφεύγοντας τις συσκευασίες µιας χρήσης.
– Επιλέγοντας επιστρεφόμενες φιάλες και προϊόντα σε οικονομικές συσκευασίες.
– Χρησιμοποιώντας πάνινη τσάντα αντί για πλαστικές σακούλες.
– Προτιμώντας επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Ο Βόλος επιταχύνει το βήμα του για να καλύψει τα χαμένα χρόνια.
*Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου & Θεσσαλίας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Απ. Παπαδούλη

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.