Αναστάτωση σε πολίτες και υπηρεσίες απ΄τον νόμο που επιβάλλει καθαρισμό ακαθάριστων οικοπέδων

Νίκος Μπόκαρης: «Τα μέτρα πυροπροστασίας, "συγκρούονται" με την ισχύουσα δασική νομοθεσία!»

Αναστάτωση επικρατεί σε πολίτες και υπηρεσίες ο νόμος που επιβάλλει τον καθαρισμό των ακαθάριστων οικοπέδων ιδίως αυτών που βρίσκονται σε εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί δασικές. Η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι τα μέτρα πυροπροστασίας, που η πολιτεία υποχρεώνει να εφαρμόσουν πάνω από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων εντός και πλησίον δασών δασικών εκτάσεων, στα ακαθάριστα οικόπεδα σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα και στις αντιπυρικές ζώνες οικισμών από τους Δήμους με πρόγραμμα του ΥΠΕΝ και του Πράσινου Ταμείου, “συγκρούονται” με την ισχύουσα δασική νομοθεσία.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ κ. Νίκος Μπόκαρης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για το ζήτημα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «από τη μία είναι ένα θετικό μέτρο γιατί πρέπει οι προαύλιοι χώροι κατοικιών να καθαρίζονται την αντιπυρική περίοδο ώστε όταν έχουμε το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών να μην μεταφέρεται η φωτιά μέσα στα σπίτια να απειλεί ζωές ή υποδομές, από εκεί και πέρα όμως είναι ένα μέτρο που προκάλεσε αναστάτωση στους πολίτες που δεν ήξεραν τι να κάνουν και πως να ανταποκριθούν στον νόμο αυτό και σε αυτή τους την υποχρέωση».
Όπως εξήγησε ο κ. Μπόκαρης η παρέμβαση της ΠΕΔΔΥ έγκειται στον χαρακτήρα των εκτάσεων, με τις παρεμβάσεις πολλές φορές των Δήμων που γίνονται αναδεικνύεται η ανάγκη για καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και τις δασικές υπηρεσίες, ώστε τουλάχιστον να καθαρίζονται οι χώροι αλλά να μην στο τέλος γίνονται υπερβολές σε βάρος των δασικών οικοσυστημάτων.
«Η παρέμβασή μας είναι μία κραυγή στην τοπική αυτοδιοίκηση και τις δασικές υπηρεσίες να συνεργάζονται πιο στενά ώστε να είναι και πιο αποτελεσματικό το μέτρο και πιο ουσιαστικό», τόνισε ο κ. Μπόκαρηςκαι συνέχισε ότι σε εκτάσεις δασικές θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και σοβαρά μάλιστα η υποχρέωση των δασικών υπηρεσιών να τις προστατεύσουν και να μην παρεμβαίνουμε σε αυτό χωρίς καμία μελέτη και πρόβλεψη, στην προσπάθεια που γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Όταν μία έκταση έχει δασικό χαρακτήρα πως θα πας να την καθαρίσεις όταν στη πραγματικότητα θα πρέπει να διατηρήσεις αυτό της τον χαρακτήρα. Είναι σαν να προκαλούμε με πρόσημο το γενικότερο καλό, βλάβη στα οικοσυστήματα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόκαρης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η συνεργασία θα πρέπει να είναι μεταξύ των ΟΤΑ και των δασικών υπηρεσιών και όχι του κάθε πολίτη ξεχωριστά με τη δασική υπηρεσία, με τους δύο φορείς να θέτουν προτεραιότητες και να συντονίζονται εκεί που πρέπει.

Χρέος μας να προστατεύσουμε τα δάση

Αναφερόμενος ο κ. Μπόκαρης στην συμπεριφορά μας απέναντι στα δάση, εδώ στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι δυστυχώς δεν τα προστατεύουμε και τα βλέπουμε σαν έναν χώρο για να αναπτύξουμε άλλες δραστηριότητες.
«Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από πολλές καταλήψεις και αλλαγές χρήσεις των δασών γι’ αυτό και το Σύνταγμα και οι νόμοι είναι τόσο αυστηροί και προστατεύουν τα δάση», σημείωσε και τόνισε τη σημασία των εργαλείων που υπάρχουν πια, όπως οι δασικοί χάρτες, οι οποίοι περιορίζουν την παραβατικότητα.
« Έχουμε χρέος ως πολιτεία να προστατεύσουμε τα δάση , τα οποία εκτός από δημόσια περιουσία είναι και ένα κοινό αγαθό το οποίο αλλάζει την όψη της χώρας μας και της έχει δώσει τον σημερινό της χαρακτήρα», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόκαρης.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.