Αδρανείς καταθέσεις 46 εκατ. ευρώ έχουν περιέλθει στο Δημόσιο μέσα σε 4 χρόνια

Την τελευταία τετραετία εισέρευσαν στα κρατικά ταμεία από αδρανείς τραπεζικές καταθέσεις συνολικά 46 εκατ. ευρώ, ενώ μόνον πέρυσι εισπράχθηκαν 9,5 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από ειδική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με το σχέδιο προϋπολογισμού 2021.

Αδρανής καταθετικός λογαριασμός χαρακτηρίζεται εκείνος στον οποίο δεν έχει πραγματοποιηθεί αποδεδειγμένα καμία πραγματική συναλλαγή από τους δικαιούχους καταθέτες για χρονικό διάστημα 20 ετών.

Βάσει του νομού 4151/2013, κάθε πιστωτικό ίδρυμα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, οφείλει αμέσως μετά την παρέλευση του χρονικού ορίου της 20ετίας να αποδίδει στο Δημόσιο συγκεντρωτικά μέχρι το τέλος Απριλίου κάθε έτους τα υπόλοιπα των αδρανών καταθέσεων, πλέον αναλογούντων τόκων, καταθέτοντας στην Τράπεζα της Ελλάδος τα σχετικά ποσά σε ειδικό λογαριασμό και να ενημερώνει ταυτόχρονα την αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον νόμο.Ο νόμος 4151/2013 προβλέπει ακόμη την υποχρέωση ειδοποίησης του δικαιούχου εν δυνάμει αδρανούς κατάθεσης πριν τη συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής περισσότερες από μία φορές (εφόσον πρόκειται για ποσό άνω των 100 ευρώ), ενώ ορίζει με σαφήνεια ότι εάν οι ειδοποιήσεις αποδειχθούν άκαρπες το υπόλοιπο αδρανούς καταθετικού λογαριασμού παραγράφεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου μετά την παρέλευση 20ετίας.

Σύμφωνα με το νόμο Ν. 4151/2013, η χρήση των κεφαλαίων από αδρανείς καταθέσεις επιτρέπεται αποκλειστικά για σκοπούς στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό 2021 κατέδειξαν πως στην προηγούμενη χρήση η Εθνική τράπεζα εισέφερε στον κρατικό προϋπολογισμό αδρανείς καταθέσεις ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank απέδωσε στον κρατικό προϋπολογισμό αδρανείς καταθέσεις ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς απέδωσε αδρανείς καταθέσεις ύψους 946 χιλ. ευρώ, η Τράπεζα Αττικής εισέφερε 887 χιλ. ευρώ και η Eurobank απέδωσε αδρανείς καταθέσεις ύψους 585,6 χιλ. ευρώ.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εισέφερε στον κρατικό προϋπολογισμό αδρανείς καταθέσεις ύψους 19,5 χιλ. ευρώ και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων 18,7 χιλ. ευρώ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.